Skiën zonder pijn

Last van pijnlijke voeten tijdens skiën?

Herken je een probleem zoals brandende voeten, pijnlijke voetzool, tintelende tenen, drukpunten, pijn in de kuit, slippen in je schoen…. Dit zijn maar een paar voorbeelden van de vele problemen die je kunt hebben in skischoenen. Met onze sportpodologische kennis analyseren wij samen het probleem en geven je advies over de goede oplossing.

Onze Skiwinkel is gespecialiseerd in bootfitting. Oftewel ski- en board en ander schoeisel aanpassen aan jouw voeten. Want iedere voet is anders. Een maatwerk schoen voorkomt pijnlijke voeten, tintelende tenen, kuitkramp, vermoeidheid en blessures. Maar zorgt bovenal voor plezier in je sport!

Wanneer je overweegt om nieuwe skischoenen aan te schaffen, ben je bij ons aan het juiste adres. In onze gespecialiseerde skischoenenwinkel wandel je niet zomaar binnen om lukraak iets te proberen. We staan klaar om je te assisteren en gaan actief op zoek naar de perfect passende skischoenen voor jou. Als je eerst wilt rondkijken en oriënteren, nodigen we je graag uit om te komen kijken hoe wij te werk gaan, alvorens je een afspraak maakt.

Hoe wij werken

Totaalplaatje

Eerst nemen we jouw persoonlijke omstandigheden door; wat is jouw ski-ervaring, welke skischoenen had je en hoe is dat bevallen. Had je klachten in skischoenen, zo ja welke. Heb je verder blessures waar we rekening mee moeten houden?

Voetanalyse;

Voetmeting en voetstand; welke lengte, breedte en hoogte meet jouw voet, wat is de stand van voeten, enkels en knieën en wat is de voetbelasting en voetdruk.

Klachten/blessure analyse

Analyse van de bewegingen wat zijn de bewegingsmogelijkheden van de voet en enkel.

Wat zijn mogelijke oorzaken van je klachten. Misschien ging het altijd prima en heb je nooit problemen gehad. Dat kan natuurlijk ook.

Wat neem je mee;

Een korte broek, of een broek die opgerold kan tot boven de knieën zonder je been af te knellen. Skisokken en eventueel eigen ski’s.

Hoe lang duurt het;

Gemiddeld zijn wij 1 tot 1,5 uur bezig, afhankelijk van jouw voeten en klachten. We streven ernaar dat je de skischoenen meteen mee kunt nemen.

Afspraak

Wanneer je een afspraak maakt, krijg je altijd voorrang in onze winkel. Je komt naar ons toe omdat je op zoek bent naar deskundige hulp bij het kiezen van nieuwe skischoenen. Ervaar je klachten zoals tintelende tenen, brandende voeten of pijn in de voorvoet? Geen probleem. Wij beschikken over zowel de expertise in voetverzorging als de juiste apparatuur voor bootfitting; het op maat maken van skischoenen voor jouw voeten. Indien je spontaan langskomt, kan het voorkomen dat we een vervolgafspraak moeten plannen om ervoor te zorgen dat we ook dan alle tijd en aandacht voor jou hebben.

Service;

Bij ons is goede service nog heel normaal. Ook wíj willen graag dat jouw skischoenen goed bevallen. Als de skischoenen getest zijn op een indoor rollerbaan of sneeuw(baan) mag je gewoon terug komen als er nog problemen zijn. Dat is nog eens service. Je zit dus niet meteen aan je aankoop vast. Lees hiervoor wel onze voorwaarden over het terugbrengen van skischoenen*

Kosten/prijzen;

Wij gaan op zoek naar de best passende skischoenen. Je betaalt de advies verkoop prijs van de skischoenen, dit is inclusief bootfitten. Je kunt daarna 3 x terugkomen om je skischoenen aan te laten passen, zonder dat wij daar extra kosten voor in rekening brengen.

Over ons assortiment;

Onze Skiwinkel biedt een uitgebreid assortiment met 8 verschillende merken en 20 diverse typen skischoenen, variërend in prijs tussen € 360 en € 900. De prijzen van skischoenen worden beïnvloed door verschillende factoren, waaronder het type kunststof. Om ervoor te zorgen dat je zo lang mogelijk plezier hebt van je nieuwe skischoenen, hanteren wij geen modellen in de lagere prijsklasse (onder de € 300), omdat deze niet aanpasbaar zijn (niet te bootfitten) en een kortere levensduur hebben vanwege materiaalzwakte. We bieden skischoenen aan in schoenmaten 26 tot en met 53. Ons assortiment omvat modellen die geschikt zijn voor zowel brede als smalle voeten, met hoge en lage wreef, en verschillende posturen (lage kuitinzet, smalle kuiten).

Custom of standaard zolen;

Wij raden aan om zolen aan te schaffen die specifiek geschikt zijn voor skischoenen of snowboardschoenen. Skischoenfabrikanten gaan ervan uit dat je zelf voor een goed voetbed zorgt, zodat je voet optimaal gepositioneerd is. Dit helpt bij het voorkomen van veel voorkomende drukpunten. De prijzen van zolen variëren tussen € 60,00 (standaard Superfeet) en € 125 (op maat gemaakte zolen van Sidas).

Naast bootfitting zijn we ook gespecialiseerd in op maat gemaakte inlegzolen. Een individueel aangepaste zool biedt de juiste ondersteuning aan de voet, wat vermoeidheid voorkomt en zorgt voor een optimale verbinding tussen voet en schoen, wat resulteert in een betere pasvorm. Deze zool verhoogt de stabiliteit van de voet, waardoor er minder drukpunten ontstaan en de schokabsorptie verbetert. Skischoenen met een goed passend voetbed verminderen het risico op problemen en blessures aanzienlijk. We kunnen op maat gemaakte zolen maken voor allerlei soorten schoenen, dus naast ski- en snowboardschoenen kunnen we ook alledaagse- en sportschoenen aanpassen.

Maten en flex

Skischoenmaten en flex zijn niet gestandaardiseerd. Dat betekent dat het een indicatie is en wij altijd meekijken welke flex geschikt voor jou is. Elk merk heeft zijn eigen waardes en de stijfheid van een schoen verschilt ook per type (zoals race/recreatief/piste-performance).

De flex wordt bepaald door het meten van de weerstand van het materiaal tegen buigen, in een per merk/schoentype gestandaardiseerde testomgeving. De buigzaamheid wordt gemeten in voorwaartse en zijwaartse richting.

Om de juiste flex te kunnen bepalen kijken wij naar jouw ski niveau, flexibiliteit van de enkel en voet, hoe vaak je gaat skiën, gewicht, sportiviteit. Kortom het is een totaal plaatje. Je kunt dus niet zomaar zeggen welke flex je nodig hebt.

Skischoen-maten variëren in lengte, volume en breedte: small 93-99 mm, medium 100-105 mm, large 106 mm en breder. De lengtemaat wordt aangegeven in MP (Mondo Point = centimeters). Dit is een zeer nauwkeurige manier om de lengte van de voet weer te geven.

Echter, de millimetermaat kan variëren. Om het even makkelijker te maken, de millimeters van bijvoorbeeld MP 27 (eur ong. 42) kan variëren van 310 tot 319 mm. Dat is nogal een verschil.

Er is geen verschil in een buitenschaal millimeter maat bij halve of hele maten, dat geldt voor alle skischoenen. Bij halve maten kan er verschil zijn in de liner (binnenschoen) of de inlegzool (volume). Atomic en Salomon leveren een inlegplaatje mee die onder de binnenzool gelegd kan worden (volume reducer, halve maat). Fischer maakt alleen maar halve maten (24,5 25,5 26,5 etc.).

Heb je dit gelezen en twijfel je aan de maat van jouw skischoenen?

  1. trek de skischoenen aan
  2. zorg ervoor dat je hiel helemaal achterin de skischoen zit
  3. maak de skischoenen van boven naar beneden vast
  4. sta je rechtop, dan mogen de tenen zachtjes tegen de voorkant komen
  5. buig je met je knieën dan komen de tenen vrij van de voorkant
  6. je hiel moet vast zitten en mag niet op en neer gaan

Te GROOT

Helaas komt te grote skischoenen vaak voor. Als skischoenen te groot zijn, gaan je voeten schuiven in de schoenen en komt je hiel omhoog . Meestal probeer je dit op te lossen door de schnallen/buckles (gespen)  goed strak aan te trekken. Hierdoor wordt de voet afgekneld en worden de problemen eigenlijk alleen maar groter. Te grote skischoenen kunnen er ook voor zorgen dat je de ski’s niet goed kunt aansturen, want de beweging wordt niet direct overgebracht op de ski’s.

We kunnen skischoenen iets meer laten aansluiten. Zijn de skischoenen echt te groot dan heeft het helaas geen zin om hier verder aan te sleutelen. En moet je er eigenlijk niet meer op willen skiën.

 

Wanneer koop je nieuwe skischoenen?

Koop je schoenen bij voorkeur tijdig voor de geplande skivakantie of skilessen. Soms moeten skischoenen nog aangepast worden, dat kan tijd kosten. En als de skischoenen na bootfitten een kleine aanpassing nodig hebben is het zonde om dat niet voor je vakantie te regelen.

Ik kom toch voor skischoenen met bootfitten, dan is het toch meteen helemaal  perfect… waarom dan nog testen?

Er zijn verschillende skiërs; mensen die skiën als een sport zien en elke week op een baan skiën, of een cursus nemen om hun seizoen voor te bereiden. Mensen die heel sportief zijn en mensen die eigenlijk 1 weekje per jaar gaan. Skiërs die heel weinig problemen met de voeten hebben, of juist heel veel gedoe. Er zijn veel factoren waar wij geen invloed op hebben, zoals voorbereiding (ski-fit) sportiviteit (wel/niet sporten wel/niet gericht op skiën) problemen aan voeten die in het dagelijks leven ontstaan (bijvoorbeeld doorgezakte voeten, Morton’s Neuroma, hallux valgus, pijnlijke hiel, koude voeten, tarsaal tunnelsyndroom, fat pad syndroom etc etc)

Wij kunnen de best passende skischoenen vinden en passen de skischoenen aan waar nodig. Daarna adviseren wij dat je erop gaat skiën zodat je zeker weet dat het prettig skiet. Zeker als je langer problemen hebt gehad in skischoenen is het belangrijk niet tot je vakantie te wachten.

Testen, hoe werkt dat;

Voor klanten die de skischoenen willen testen is er mogelijkheid onder professionele begeleiding van een skileraar/lerares tegen gereduceerd tarief skilessen te boeken. Je mag bij ons 4 lessen op de indoor rollerbaan boeken met korting.

Wil je liever naar een sneeuwhal? Ook prima, hou er wel rekening mee dat het tijdens de piekmaanden nogal druk kan zijn en dat het erg koud is. De sleeplift heeft niet altijd positief effect.

 

“Skischoenen zijn best lastig in aanschaf”

Skischoenen zijn niet de meest makkelijke schoenen voor de voeten. De solide bouwwijze is noodzakelijk om het de skiër mogelijk te maken van richting te veranderen, te carven en het tempo te beheersen. Ze zorgen ervoor dat de skiër met de skibinding verbonden is. Goed passende skischoenen beschermen tegen fracturen, scherpe skikanten en tegen kou en vocht. De bewegingen van de voet tijdens skiën (kanten en druk zetten) in een stugge skischoen is een lastige combinatie. Dat kan problemen aan de voeten geven.

Skischoenen worden vaak te groot gekocht. Hierdoor is er teveel ruimte in de skischoenen waardoor de voeten kunnen bewegen zonder dat het invloed heeft op de skischoenen. Dit kost veel kracht en de voet verkrampt om balans te kunnen hebben. Er is ook geen direct gevolg van de ski beweging die de skiër maakt: je wilt direct respons waardoor de juiste krachten overgebracht worden op de ski’s.

Samenwerking;

Indien er bepaalde fysieke problemen zijn, werken wij ook samen met de gezondheidszorg (sportpodotherapie/sportfysiotherapie). 

Tenslotte….

Over 2ehands skischoenen kopen;

Skischoenen kopen op internet/ webshop /marktplaats? Liever niet! Skischoenen moet je  kunnen passen zodat je weet dat ze bij je passen (lengte, breedte, hoogte en flex).

2e Hands skischoenen kopen? Er staat veel oude meuk op 2ehands verkoop sites waar veel te hoge prijzen voor gevraagd wordt. Vaak zijn er geen slechte bedoelingen, maar skischoenen / ski’s ouder dan ongeveer 8-10 jaar zijn ongeschikt. Weekmakers lossen op waardoor het kunststof breekbaar wordt. Bindingveren zijn niet meer betrouwbaar. We adviseren dan ook niet materialen te kopen die ouder zijn dan 10 jaar, ongeacht hoevaak ze zijn gebruikt. Vaak weet men de leeftijd van materiaal niet.

Wij keuren 2ehands materialen niet af, mits het aan de veiligheidseisen voldoet. We organiseren 2ehandsbeurzen zodat 2ehands materiaal een 2e kans krijgt.

Heb je je aankoop via internet gedaan en wil je alsnog geholpen worden? Ook dan ben je bij ons van harte welkom! Je kunt een afspraak maken voor bootfitting skischoenen niet bij ons gekocht. Kijk bij bootfitting voor meer informatie en prijzen.

Over oriënteren? Kijken en niet kopen bij de Skiwinkel?

Als je informatie wilt over jouw maat en welke skischoenen geschikt zijn zonder aankoop te doen, rekenen wij € 60,00 voor de metingen en advies van skischoenen. Besluit je alsnog tot aankoop over te gaan, krijg je deze € 60,00 terug.

Wij rekenen hier kosten voor omdat wij alles in huis hebben gehaald om klanten goed te adviseren en te begeleiden in het maken van keuzes. Dat zijn hoge investeringen in opleiding, machines, voorraad, fysieke winkel etc. We hebben een groot assortiment op voorraad, zodat we voldoende keuze kunnen bieden.  Wil je daarna kijken of je skischoenen ergens goedkoper kan krijgen, rekenen wij gewoon voor ons advies.